logo logo logo

Rauman Energia tukee lasten ja nuorten liikuntaa maksamalla liikuntapaikkojen vuokria

29.5.2020

Rauman Energia haluaa tukea paikallisia tahoja, joiden toiminta on vaikeutunut koronaepidemian vuoksi. Yhtiö on yhdessä Rauman kaupungin kanssa päättänyt, että se vastaa liikunta- ja urheiluseurojen käyttämien liikuntapaikkojen vuokrista kesä-heinäkuun ajalta siltä osin, kun toiminta kohdistuu lapsiin ja lisäksi elokuun osalta 50 prosenttisesti.

Länsi-Suomi

Rauman Energia julkaisi kesän työmaakartan

30.5.2020

Rauman Energia on päivittänyt nettisivuilleen kesän työmaita. Rauman Energia muistuttaa, että rakennustyöt voivat vaikuttaa alueen liikennejärjestelyihin.

Länsi-Suomi (E-edition, PDF)

Osa Ala-Satakunnassakin myytävästä sähköstä tulee pian Norjasta

1.6.2020

Paneliankosken Voima, Köyliön-Säkylän Sähkö sekä monet muut pienet Satakunnassa toimivat sähköyhtiöt ovat osakkaana tuotantoyhtiö Suomen Voimassa, joka on hankkinut yrityskaupalla omistukseensa norjalaisen vesivoimayhtiö Tryggestad Kraftin. Esimerkiksi Paneliankosken Voiman osuus Tryggestadista on 9 %. Kaupan kohteena olevan Tryggestad Kraftin Litlebø-vesivoimalan vuosituotanto on noin 22 gigawattituntia ja nimellisteho 7,4 megawattia. Tryggestad on osa Paneliankosken Voiman uusiutuvan energian investointiohjelmaa. Pohjanmaalle on myös rakenteilla kaksi tuulivoimapuistoa, Parhalahti ja Hankila, joissa Paneliankosken Voima on mukana.

Satakunnan Kansa

Femte storkboet sattes upp i Borgå

31.5.2020

Förra veckan installerades ett bo för vit stork i Andersböle i Borgå. Boet är en fortsättning på de fyra bon som föreningen Borgå Nejdens fågelförening installerade på elstolpar i samarbete med Borgå Energi i 2019.

Östnyland

Kahdeksan sai kesäksi töitä Harjavallassa

1.6.2020

Harjavallan Rota­ ryklubin ja Harjavallan Keskustan yläkoulun järjestävät Tienaa käy­tökselläsi kesätyöpaikka -kilpailun. Kilpailun tavoitteena on kannustaa nuoria huomioimaan toiset, hyvään käytökseen, terveisiin elä­mäntapoihin, terveeseen itsetun­toon sekä sopeutumiseen. Kesätyöpaikan voittajille tarjoaa mm. Lammaisten Energia.

Sydän-Satakunta (E-edition, PDF)

Vaasan Sähköltä 10 miljoonan euron osinko

29.5.2020

Vaasan Sähkön yhtiökokous päätti 29.5.2020, että yhtiö jakaa osinkona hieman yli 10 miljoonaa euroa. Yhtiön suurin omistaja on Vaasan kaupunki.

Ilkka-Pohjalainen

Fortumin Uniper avasi Saksassa mielenosoitusten ympäröimänä

30.5.2020

Fortumin omistama Uniper käynnisti Saksassa kiistellyn Datteln 4 -hiilivoimalan isojen mielenosoitusten ympäröimänä. Aktivisteja oli paikalla useista ympäristöjärjestöistä, lähiseutujen asukkaita ja tiedotusvälineitä. Mielenosoittajia oli paikallisen median mukaan noin 500. Datteln 4:n on nostettu symboliseksi kohteeksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Ympäristöaktivistit ovat arvostelleet myös Suomen hallitusta kaksilla korteilla pelaamisesta, sillä Fortumin enemmistöomistaja on Suomen valtio. Suomi aikoo puolestaan olla hiilineutraali vuonna 2035. Toisaalta Uniper aikoo itsekin olla päästötön 15 vuoden kuluttua. Yhtiöllä on vanhoja hiilivoimaloita, joita ajetaan lähivuosina alas. Tunnettu ympäristöaktivisti Luisa Neubauer sanoo, että Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) ei voi ajaa hiilineutraaliutta 2030-luvun puoliväliin mennessä ja olla samalla vastuussa siitä, että muissa Euroopan maissa hiilivoimaloita liitetään verkkoon. Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on twiitannut Datteln 4:n avaamisesta monesti.

YLE Uutiset

Suur-Savon Sähkön tulos tammi-huhtikuussa 2020

30.5.2020

Suur-Savon Sähkön tammi-huhtikuun 2020 liikevaihto oli 55,6 milj. euroa, kun se edellisen vuoden vastaavana aikana oli 57,8 milj. euroa. Tulos laski 7,8 milj. eurosta 6,3 milj. euroon. Suurimpia syitä liikevaihdon ja tuloksen laskuun olivat lämpimän sään vaikutus energian myynnin ja sähkönsiirron määriin sekä tukkusähköhinnan voimakas lasku. Kaukolämmön toimitukset ja sähkönsiirron määrä laskivat molemmat 9 %. Sähkön myynti väheni 6 %.

Keskisuomalainen (E-edition PDF)

Sähkölentoliikenteen odotetaan mullistavan koko alan

29.5.2020

Merenkurkun neuvoston sähkölentokonehankkeessa pohditaan sähköisen lentoliikenteen tulevaisuutta. Vaasassa ja muualla Pohjanmaalla toivotaan, että alueella olisi sähkölentoliikennettä jo 10 vuoden kuluessa. FAIR-hanke on saanut yli miljoonan euron rahoituksen muun muassa EU:lta. Merenkurkun neuvoston johtaja Mathias Lindström sanoo, että hanke voi linjata vahvasti sitä, miten Suomessa matkustetaan viimeistään 2030-luvulla. Lindströmin mukaan sähkölentokoneiden kaltaiset uudet ratkaisut voivat vaikuttaa esim. pienten lentokenttien kustannuksiin rajusti. Pienten kenttien merkitys tulee kasvamaan, kun niiltä lennetään lyhyemmän kantaman sähkölentokoneilla. Lindströmin mukaan nyt olisikin syytä ruveta tarkastelemaan, mitä investointeja sähköinen lentoliikenne edellyttää ja mitkä olisivat mahdolliset reitit ja kysyntä. Lindströmin mukaan Merenkurkun alue on hyvä testialue, sillä siellä on suhteellisen vähän ihmisiä, pitkät välimatkat ja paljon elinkeinoelämää, joka tarvitsee säännöllisiä yhteyksiä Ruotsiin. Lindström näkee sähkölentoliikenteen myös ratkaisuna Suomen huonoksi sanottuun poikittaisliikenteeseen. Myös sähkölentämisen asiantuntija Janne Vasama näkee sähkölentoliikenteellä olevan merkitystä nimenomaan poikittaisessa liikenteessä sekä lyhyillä matkoilla, kuten Helsingin ja Tallinnan välillä. Vasaman mukaan tämä kuitenkin vaatisi pieniä lentokenttiä lähelle kaupunkien keskustoja. Esim. Malmin kenttä Helsingissä olisi sähkölentoliikenteelle soveltuva.

Helsingin Sanomat (E-edition PDF)

Tuulivoimaloiden kysynnässä koko tuplaantui keväällä 2020

28.5.2020

Tuulivoimaloiden osia valmistavan Best Linen hallituksen puheenjohtajan Pasi Reijosen mukaan voimaloiden kokoluokka kaksinkertaistui kevään 2020 aikana. Hänen mukaansa kolmen megan voimaloiden kysyntä hävisi kokonaan ja tilalle tuli kuusi megaa. Reijosen mukaan korona on syy nopeaan muutokseen, tai se ainakin kiihdytti sitä. Hänen mukaansa tällaiseen kehitykseen ei oltu varauduttu.

Warkauden Lehti (E-edition PDF)

Solar Water Solutions aloitti joukkorahoituskampanjan

1.6.2020

Espoolainen Solar Water Solutions tekee laitteita, jotka puhdistavat meriveden juomakelpoiseksi vedeksi aurinkovoimalla. Yritys on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan Invesdorin alustalla ja kerännyt sen kautta jo vuorokaudessa 250 000 euroa. Yhtiön tavoitteena on rakentaa jakelijaverkosto erityisesti Kaakkois-Aasiaan, Karibialle ja Latinalaiseen Amerikkaan. Parin vuoden kuluttua suunnitelmissa on nykyistä suurempi rahoituskierros globaalin kasvun vahdittamiseen. Vuonna 2020 yhtiö aikoo rakentaa myyntiverkostoa Kaakkois-Aasiaan sekä Karibialle ja sen jälkeen Kiinaan ja Intiaan. Intiassa voisi käynnistyä laitteiden paikallinen tuotanto lisenssien avulla. Tuotteiden patentit ovat kansainvälisiä. Patentoidulla teknologialla voidaan valmistaa tuhat litraa vettä yhden euron elinkaarikustannuksilla, koska aurinkoenergiaa käytettäessä käyttökustannukset ovat pienet. Yhtiö mm. toimittaa Indonesiaan hotellille järjestelmän, jossa puhdasta vettä tehdään merivedestä pelkällä aurinkoenergialla.

Talouselämä

Pyhäjoen ydinvoimalaa tarkastellaan etänä korona-aikana

30.5.2020

Projektipäällikkö Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta (STUK) sanoo, että koronakriisi ei ole hidastanut Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen ruotimista. Nevalaisen mukaan asiakirja- ja muut tarkastukset sekä yhteydenpito Fennovoiman, laitostoimittajan ja Venäjän viranomaisten kanssa ovat sujuneet hyvin. Hänen mukaansa, jos korona on viivästyttänyt hanketta Fennovoimassa tai Venäjällä, niin Suomessa se näkyy viiveellä. Fennovoimalta on tulossa vuonna 2020 aineistoa 15 erää, joista 2 on saatu ja kolmas on tulossa kesäkuussa.

Kaleva (E-edition PDF)

Fortumin Loviisan voimalaitoksella uusitaan päägeneraattoreita

30.5.2020

Fortumin Loviisan voimalaitoksella valmistaudutaan syksyn 2020 vuosihuoltoihin. Tämän vuoden vuosihuollossa vaihdetaan mm. kaksi päägeneraattorin staattoria uusiin 320 MVA:n tehoisiin staattoreihin. Projektipäällikkö Jarmo Saari sanoo, että voimalaitoksella on yhteensä neljä päägeneraattorin staattoria, joista kaksi on jo vaihdettu uusiin aiemmissa vuosihuolloissa. Vuonna 2020 toteutettavien staattoreiden vaihtojen suunnittelu- ja valmistelutyöt aloitettiin kaksi vuotta sitten. Uudet staattorit meille toimittaa EthosEnergy Poland. Staattorit saapuvat merikuljetuksena Valkon satamaan, josta ne kuljetetaan voimalaitokselle 2.-3.6.2020 välisenä aikana. Maantiekuljetukset hoitaa Silvasti Heavy.

Press Release Fortum

SolarWind by Janneniskan Toivakan tuulipuisto vaatii YVA:n

29.5.2020

Keski-Suomen ely-keskus päätti, että Toivakan Haukanmaalle Päijänteen rantaan sijoittuva tuulivoimalahanke tarvitsee YVA-menettelyn. Ely pitää sitä tarpeellisena luonnonsuojelullisista ja maisemallisista syistä, vaikka kuudelle tuulivoimalalle ei sitä yleensä tarvita. Elyn mukaan SolarWind by Janneniskan hanke on myös osin ristiriidassa maakuntakaavan ja sen määräysten kanssa. Toivakan kunnan omassa lausinnossa YVA-menettely nähtiin tarpeellisena. Natura-arviointia pitivät tarpeellisena Jyväskylän kaupunki ja Metsähallitus. Voimaloiden napakorkeus olisi noin 160 metriä ja maksimikorkeus 245 metriä. Hankkeen mukaan voimaloiden etäisyys lähimpiin asutuksiin tai kesämökkeihin on yli 1 400 metriä.

Keskisuomalainen (E-edition PDF)

Mikkelin kaupunkiyhtiöillä hiljainen kiista jätevedenpuhdistamon lietteistä

1.6.2020

Mikkelin kaupunkiyhtiöt kiistelevät siitä, mitä tapahtuu Metsä-Sairilaan valmistuvan uuden jätevedenpuhdistamon lietteille. Vastakkain ovat Mikkelin vesiliikelaitos ja Biosairila Oy. Puhdistamossa syntyy noin 6 500 tonnia kuivattua lietettä vuodessa. Liete ajateltiin vietävän biokaasulaitokselle kaasuntuotannon raaka-aineeksi, mutta hankintalaki ei salli sitä, vaan se on kilpailutettava. Ennakkotietojen mukaan vesiliikelaitoksen johtokunta on tekemässä lähiaikoina päätöksen lietteen kilpailuttamisesta. Sekä jätevedenpuhdistamo että Biosairila ovat kiinnostuneita lietteen porttimaksuista, ja kirjoituksen mukaan kyse on isoista summista.

Länsi-Savo (E-edition PDF)

Hämeen Kuljetuspisteelle ensimmäinen biokaasulla kuljeva jäteauto

31.5.2020

Lahdessa Hämeen Kuljetuspiste on ottanut käyttöön jätekuljetuksissa paikallisesti tuotetun biokaasun. Yhtiön uusi Mercedenz-Benz Econic -pakkaaja-auto on Lahden seudun ensimmäinen biokaasulla kulkeva jäteauto. Biokaasun Kuljetuspiste ostaa Lahden Kujalasta Labion biokaasulaitokselta. Biokaasun raaka-aineena ovat Viking Maltin mallastamon sivujakeet. Hämeen Kuljetuspiste ottaa biokaasuauton käyttöön myös Vantaan toimipisteessään. Viking Malt on toimittanut sivuvirtojaan Labiolle biokaasun raaka-aineeksi jo usean vuoden ajan. Yhtiössä syntyy jätettä noin 300 tonnia vuodessa. Viljaperäisiä sivutuotteita hyödynnetään paitsi biokaasun, myös rehun valmistuksessa.

Etelä-Suomen Sanomat (E-edition PDF)

Suomen tarvitsemasta maakaasusta jo kolmannes tulee Baltian kautta

1.6.2020

Suomen tarvitsemasta maakaasusta jo kolmannes tulee Baltiasta uutta merenalaista kaasuputkea Balticconnectoria pitkin. Suomi ei siis enää ole sataprosenttisen riippuvainen Imatran kautta tulevasta Venäjän maakaasusta. Kaksi kolmannesta maakaasun siirtokapasiteetista on Venäjän suuntaan. Baltic Connectorin toimitusjohtaja Herkko Plit sanoo, että kaasulle on kysyntää. Kapasiteetti on varattu käytännössä koko ajan. Tilastointia ei ole, mistä kaasu on tullut Baltiaan. Yksi lähde on Venäjä, mutta Liettuan Klaipedasta LNG-terminaalin operaattori on sanonut, että valtaosa LNG:stä on tullut Norjasta. Siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilän mukaan markkinaa kehitetään yhä, jotta biokaasun käyttö lisääntyisi. Biokaasun käytöstä ei synny päästöjä.

Aamulehti

Pori Energian uusi biopolttolaitos käyttöön

29.5.2020

Pori Energian Aittaluodon voimalaitoksen uusi 60 miljoonaa euroa maksanut biopolttoainekattilalaitos otettiin käyttöön. Laitos vähentää Pori Energian mukaan Porin hiilidioksidipäästöjä tuhansia tonneja vuodessa. Aittaluodon biopolttolaitos on ollut valtava rakennusurakka. Esimerkiksi sen pohjalaatta on ollut suurin betonivalutyö heti Olkiluodon ydinvoimalan jälkeen. Toukokuulle 2020 suunniteltu vihkiäistilaisuus on siirretty koronan takia, eikä voimalaitosalueelle päästetä turvallisuussyistä ulkopuolisia. Uuden voimalaitososan perustustyöt aloitettiin kesäkuussa 2018 ja kaupallinen käyttö alkoi suunnitellusti huhtikuun alussa vuonna 2020.

YLE Uutiset