ORGANISATION
Medlemmarna i Lokalkraft är både privatägda och kommunalt ägda energibolag, vars verksamhetsområden är produktion, försäljning och distribution av el och fjärrvärme samt tjänster i anknytning till dessa. Våra bolag utnyttjar alla energiproduktionsformer från vindkraft till torv. Medlemsantalet har vuxit stadigt och i dagsläget är antalet medlemsbolag 54.
Lokalkraft driver sina medlemmars intressen på såväl nationellt som nordiskt och europeiskt plan. Vi samarbetar med Finsk Energiindustri rf, Lokalkraft Sverige och andra organisationer samt företag inom energibranschen.
VÅRA VIKTIGASTE BUDSKAP
Lokala energibolag är tillförlitliga elleverantörer som erbjuder sina kunder en bättre service än bolag vars ägare befinner sig utanför verksamhetsområdet. Därför bör man i politiskt och administrativt beslutsfattande alltid ta hänsyn till de lokala energibolagens ställning och verksamhetsförutsättningar.
För att vi ska kunna garantera elförsörjningen i Finland även i fortsättningen bör elmarknaden uppmuntra bolagen att investera. Elmarknadens verksamhetsmodell får inte gagna stora aktörer på bekostnad av de små. Konkurrensen på elmarknaden måste tryggas och kundernas möjlighet till direkt kontakt också med elnätsbolaget måste bevaras.
Inhemska bränslen, såsom skogsflis och bioindustrins biprodukter, minskar utsläppen, ökar Finlands självförsörjandegrad inom energi, bidrar till sysselsättningen och minskar oljeberoendet. Det är viktigt att även i fortsättningen trygga användningen av dem i energiproduktionen.
I utvecklingen av den europeiska inre energimarknaden bör man beakta medlemsländernas förhållanden, speciellt med tanke på funktionen av detaljhandelsmarknaden för el, och alltför minutiös EU-reglering bör undvikas.
Den finländska elproduktionen är redan nästan upp till 80 procent kolneutral. I bekämpningen av klimatförändringen bör man agera aktivt särskilt inom trafiksektorn, där betydande utsläppsminskningar måste komma till stånd under kommande år. Bolagen i Lokalkraft medverkar i utvecklandet av den infrastruktur som eltrafiken behöver.
- Alajärven Sähkö Oy
- Esse Elektro-Kraft Ab
- Etelä-Savon Energia Oy
- Forssan Verkkopalvelut Oy
- Haminan Energia Oy
- Herrfors Oy Ab
- Hyvinkään Lämpövoima Oy
- Jylhän Sähköosuuskunta
- Karhu Voima Oy
- Kauhavan Kaukolämpö Oy
- Keravan Energia Oy
- Keuruun Sähkö Oy
- Koillis-Satakunnan Sähkö Oy
- Kokemäen Lämpö Oy
- Kokemäen Sähkö Oy
- Kokkolan Energia Oy
- Korpelan Voima
- Koskienergia Oy
- Kotkan Energia Oy
- Kronoby Elverk Ab
- Kuoreveden Sähkö Oy
- Köyliön-Säkylän Sähkö Oy
- Lammaisten Energia Oy
- Lankosken Sähkö Oy
- Lehtimäen Sähkö Oy
- Lempäälän Energia Oy
- Leppäkosken Sähkö Oy
- Liedon Lämpö Oy
- Loimaan Kaukolämpö Oy
- Naantalin Energia Oy
- Nivos Energia Oy
- Nurmijärven Sähkö Oy
- Nykarleby Kraftverk Ab
- Omavoima Oy
- Outokummun Energia Oy
- Paneliankosken Voima Oy
- Parikkalan Valo Oy
- Porvoon Energia Oy
- Raahen Energia Oy
- Raseborgs Energi Ab
- Rauman Energia Oy
- S2B Energia Oy
- Sallila Energia Oy
- Satapirkan Sähkö Oy
- Seinäjoen Energia Oy
- Suomen Voima Oy
- TriPower Oy
- Vakka-Suomen Voima Oy
- Valkeakosken Energia Oy
- Vatajankosken Sähkö Oy
- Vetelin Energia Oy
- Ålands Elandelslag Oy
- Äänekosken Energia Oy