Paikallisvoiman jäsenyhtiö Nivos Oy on voittanut Vuoden ilmastoteko -palkinnon. Toimitusjohtaja Esa Muukan mukaan voitto enteilee murrosta sähkömarkkinoilla: ohjat siirtyvät tulevaisuudessa energiayhtiöiltä asiakkaiden käsiin.
Ei maailmanparannusta, vaan liiketoimintaa. Kun Nivos Oy:n tytäryhtiö Mäntsälän Sähkö Oy lähti ideoimaan yhteistyömallia hukkalämmön kierrättämiseksi takaisin kaukolämpöverkkoon, päätöksen taustalla olivat koveneva kilpailu ja tarve keksiä jotain uutta. Viimeisen potkun projektille antoi maakaasun verotuksen kiristyminen.
Nyt Venäjän suurimman hakukoneyhtiön Yandexin palvelinsaleissa syntyvää lämpöä käytetään Mäntsälässä kaukolämmöntuotannossa. Datakeskuksen yhteyteen rakennettu lämmön talteenottolaitos tuottaa vuodessa 20 GWh kaukolämpöä. Määrä vastaa tuhannen omakotitalon vuosittaista lämmöntarvetta.
Nivoksen oman ideoinnin lisäksi projektin toteutuminen edellytti sitä, että myös asiakas innostui ehdotuksesta. Ilman yhteistyötä hanke ei olisi edennyt suunnittelupöytää pidemmälle.
"Eivät nämä ratkaisut ole enää energiayhtiöiden ratkaisuja, vaan asiakkaiden ratkaisuja, joissa energiayhtiöillä on jonkinlainen rooli. Me olemme tietysti hirveän otettuja siitä, että tämä meidän työmme katsotaan palkitsemisen arvoiseksi", Muukka sanoo.
Ei paluuta entiseen
Muukka kuvailee paikallisten energiayhtiöiden tämänhetkistä toimintaympäristöä yhdellä sanalla: surullinen.
"Suurin ongelma on se, että poliittinen päätöksenteko on huonosti ennustettavaa. Liike-elämässä investointipäätösten riski pitää pystyä hallitsemaan, koska muuten niitä riskejä ei oteta. Siksi voimalaitoksiin ei nyt investoida, koska riskejä ei pystytä hallitsemaan."
Muukalta löytyy silti ymmärrystä päättäjille. Ala on murroksessa, ja eduskunnassa on aivan yhtä hankalaa ennustaa tulevaisuutta kuin energiayhtiöiden toimitusjohtajan pallillakin.
Yksi asia on Muukan mielestä silti varma: paluuta entiseen ei ole. Energia-alalla liikutaan yhä enemmän kohti maailmaa, jossa kuluttaja ostavat, mitä haluavat. Asiakas valitsee, minkälaisia energiaratkaisuja hän haluaa, ja energiayhtiöiden tehtäväksi jää asiakkaan toiveisiin vastaaminen.
Muutoksiin voi Muukan mukaan sopeutua, kunhan niihin suhtautuu avoimin mielin.
"Tämä on uusi tilanne energiatoimialalle, joka on tottunut siihen, että kaikki on varmaa. Energialiiketoiminnasta on yhtäkkiä tullut riskibisnestä. Kaikki muu bisnes sellaista jo on."
Pisara meressä
Maailmanparannustakaan ei sovi unohtaa. Liiketoiminnallisesta välttämättömyydestä käynnistynyt projekti on vähentänyt Nivoksen kaukolämmön päästöjä 40 prosenttia.
Paikallisesti merkittävä vähennys ei ehkä maailman mittakaavassa ole käänteentekevä, mutta yksi pisara meressä kuitenkin.
"Jos kaikki ajattelisivat, ettei tällä ole mitään merkitystä, niin eihän tässä päästäisi mihinkään. Meillä on osaamista alalla ja sen takia myös velvollisuus miettiä, mitä sillä voitaisiin saada aikaiseksi", Muukka toteaa.
Jokainen yksittäinen päätös vie kehitystä oikeaan suuntaan. Siksi Muukka uskoo myös siihen, että valta energiajärjestelmän muuttamiseen on viime kädessä asiakkailla. Asiakkaan toiveet ja ostopäätökset pakottavat jokaisen järkevästi ajattelevan yrityksen muokkaamaan toimintaansa niiden mukaisesti.
"Asiakkaan valinnat joko pakottavat meidät tulemaan mukaan kehitykseen tai me kuolemme pois. Ja jos siinä tilanteessa kuolemme pois, se on meille ihan oikein."
Kuvat: Matti Immonen.