logo logo logo

tiedote 7.11.2014

Paikalliset työpaikat vaarassa, jos metsähakkeen tukea rajataan harkitsemattomasti

Paikalliset energiayhtiöt ovat ilahtuneita valtion esityksestä laskea turveveroa ja nostaa metsähakkeen tukea. Yhtiöt kuitenkin pelkäävät mahdollisen metsähakkeen tuen rajauksen vähentävän paikallisia työpaikkoja ja hidastavan metsäenergian kasvua.

Sähkön ja lämmön tuotannossa käytettävä biomassa kerätään noin 100 kilometrin säteeltä voimalaitoksiin. Metsäenergialla on siis korostetun paikallinen työllistävä vaikutus. Metsäenergiassa piilee paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia parantaa työllisyyttä, tasapainottaa julkista taloutta ja kohottaa huoltovarmuutta.

- Energiayhtiöt haluavat käyttää kotimaista puuta polttoaineena, mutta metsähakkeen tuen rajaus metsäteollisuuden esittämien vaatimusten mukaan vähentäisi merkittävästi metsähakkeen saantia. Ilman varmuutta polttoaineen saannista eivät energiayhtiöt uskalla investoida. Rajaus löisi korville Stubbin hallituksen omaa tavoitetta saada Suomeen lisää investointeja, sanoo Paikallisvoima ry:n puheenjohtaja Pasi Haarala.

- Jos puuenergiamarkkinaa ei saada nyt käyntiin, suuri osa energiapuuketjuista lyö hanskat tiskiin. Ensimmäiset ovat jo lopettaneet. Metsähakkeen rajaus loisi lisää epävarmuutta ja vähentäisi entisestään metsäenergiaa kerääviä paikallisia yhtiöitä, toteaa Pasi Haarala.

Suomessa on tällä hetkellä alueita, kuten Pohjois-Suomi, joilla kuitupuu ei mene kaupaksi. Puuta jää siis käyttämättä. Tulevat metsäteollisuuden investoinnit ja niiden tarvitsemat lisämäärät kuitupuuta toteutuvat vasta vuosien päästä. Puuta riittää sekä metsäteollisuuden tarpeisiin että energiakäyttöön.

- TEM:n mukaan tukijärjestelmän mahdolliset muutokset on todennäköisesti hyväksytettävä myös Euroopan komissiolla. Tässä voi kestää huomattavan kauan, eikä paikallisilla yrittäjillä ole mahdollisuutta odottaa, muistuttaa Haarala.

Lisätietoja:

Pasi Haarala, Paikallisvoima ry:n puheenjohtaja
Gsm 044 023 4644

Mikko Rintamäki, Paikallisvoima ry:n toiminnanjohtaja
Gsm 040 558 2289