logo logo logo

haastattelu 18.4.2016

Vihreää paikallisenergiaa

Kaksi Paikallisvoima ry:n jäsenyhtiötä on mukana Vuoden ilmastoteko –kilpailun  finaalissa. Tunnustus myönnetään energia-alalla toimivalle tai siihen liittyvälle yritykselle tai yhteisölle, joka on edistänyt toiminnallaan ilmastonmuutoksen hillintää. 

Ympäristö- ja energia-alan asiantuntijoista koostuva raati valitsi finaaliin mukaan Lammaisten Energia Oy:n ja Nivos Oy:hyn kuuluvan Mäntsälän Sähkö Oy:n. Lammaisten Energia on edesauttanut aurinkovoimaloiden rakentamista ja ekologisen sähköntuotannon kasvua Satakunnassa ja koko Suomessa, kun taas Mäntsälän Sähkö on konseptoinut yhteistyötä, jonka avulla hukkalämpö saadaan kierrätettyä takaisin kaukolämpöverkkoon. 

Aurinkosähköä yhdeltä luukulta

Lammaisten Energian toimitusjohtajan Petri Paajasen mukaan yhtiössä alettiin pohtia aurinkosähköbisnekseen hyppäämistä viime vuonna. Tarpeellisen teknologian hinnat ovat pudonneet viime vuosina, eikä investointeihin laitettujen rahojen takaisinmaksua tarvitse enää odotella 30:a vuotta.

Yhtiöllä on Nakkilassa oma 112 paneelin aurinkovoimala, josta vuokrattiin paneeleja halukkaille asiakkaille kesän ajan. Kesän jälkeen asiakkaat alkoivat kysellä, olisiko aurinkopaneeleja mahdollista saada omalle katolle.

”Me olemme paikallinen alle 20 hengen yritys, emmekä me voineet perustaa uutta osastoa tai palkata ketään, joka keskittyisi pelkästään aurinkosähköön. Siksi aloimme tehdä yhteistyötä Satmatic Oy:n kanssa”, Paajanen kertoo.

Työnjako yritysten välillä on selkeä: Satmatic tuo Suomeen teknologiaa ja hoitaa tarvittaessa asennuspalvelut, kun taas Lammaisten Energia vastaa aurinkosähköpakettien myynnistä ja markkinoinnista. Toimiva yhteistyö on Petri Paajasen mukaan koko projektin pihvi. Asiakkaat saavat yhteistyön ansiosta koko aurinkosähköpaketin samasta paikasta, ja yrityksille malli on kustannustehokas.

Ovet ovat avoinna myös uusille yhteistyökumppaneille. Vuodenvaihteen jälkeen myös Rauman Energia Oy, Porin Energia Oy, Vakka-Suomen Voima Oy ja Paneliankosken Voima Oy ovat ottaneet SUN-aurinkosähkön osaksi tuotevalikoimaansa. Yhdessä yritykset kattavat lähes 150 000 asiakasta Satakunnan alueella eli leijonanosan Satakunnan energiayhtiöiden asiakkaista.

”Uskon, että hajautettu pientuotanto lisääntyy tulevaisuudessa, minkä takia halusimme päästä tähän kehitykseen nyt mukaan. Kun teknologian hinnat vielä putoavat, meillä voi olla käsissämme ilmalämpöpumpun arvoinen juttu”, Paajanen sanoo.

Ei lämpöä harakoille

Myös Mäntsälän Sähkön toimitusjohtaja Esa Muukka vannoo pienten yhtiöiden yhteistyön nimeen.

”Tulevaisuus on tällaisissa uusissa ekosysteemeissä, joissa on mukana erilaisia toimijoita. Pystymme kehittämään toimintamalleja, joista kaikki osapuolet hyötyvät. Samalla kilpailukykymme parantuu”, Muukka pohtii.

Vuoden ilmastoteoksi ehdolla olevassa projektissa Nivos on tehnyt yhteistyötä tietotekniikka-alan yrityksen Yandexin ja laitetoimittaja Calefan kanssa. Nivoksen lämmöntalteenottolaitos nappaa Yandexin datakeskuksessa tietokoneiden jäähdyttämisestä syntyvän lämmön uudelleen käyttöön ja kierrättää sen kaukolämpöverkkoon.

Talteen saatu energia, noin 20 GWh, vastaa tuhannen omakotitalon vuosittaista lämmöntarvetta. Muukan mukaan järjestely laskee Nivoksen kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia, koska yhtiön käyttämän maakaasun määrä vähenee lämmönkierrätyksen ansiosta.

Hyödyt satavat myös yksityiskuluttajien laariin. Koska Nivos säästää rahaa lämmöntuotannossa, yhtiö on voinut laskea kaukolämmön asiakashintoja jo ensi vaiheessa 5 prosenttia.

”Hukkalämmön kierrättäminen tässä mittakaavassa on ainutlaatuinen järjestely maailmassa. Projekti on osoitus siitä, että ekosysteemiajattelun avulla on mahdollista löytää innovatiivisia ja energiatehokkaita yhteistyön muotoja”, Muukka summaa.